Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Boczek kolbuszowski z czosnkiem i kminkiem"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 53
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 44
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 53
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 44
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Składniki
Ząbki czosnku obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Wymieszaj je z winem i olejem. Dołóż listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
Boczek opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Natrzyj ze wszystkich stron solą. Oprósz majerankiem, pieprzem oraz kminkiem. Przełóż do metalowej miseczki. Zalej przygotowaną marynatą. Szczelnie przykryj folią i odstaw na 8 godzin (a jeszcze lepiej na noc w chłodne miejsce).
3. W tym czasie kilka razy boczek obróć, aby dobrze się zamarynował. Zamarynowany boczek osącz z marynaty (płyn zachowaj), przełóż do brytfanki. Podlej połową marynaty. Cebule obierz, potnij na cienkie cząstki. Posyp boczek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz około godziny. Od czasu do czasu polewaj resztą marynaty.
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Odcedź, potnij na duże kawałki. Gdy boczek będzie miękki, przełóż go na patelnię i zrumień ze wszystkich stron. Zdejmij. Trzymaj w cieple, aby nie wystygł.
Na tej samej patelni rozgrzej masło. Włóż ziemniaki i usmaż je na rumiano. Boczek potnij na porcje. Ułóż na półmisku. Obłóż podsmażonymi ziemniakami. Gotowe danie udekoruj listkami majeranku oraz natki.
Przepis polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich Lesianki z Ostrowów BaranowskichŹródło: Tina