Do góry

Przekąski Przepis na:

Boczek pieczony

Boczek pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 922

Dodano:

Odsłon: 9601

Boczek jest aromatyczny, kruchy i super smakuje.

Składniki

  • ok. 2 kg surowego boczku
  • 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • po 1 łyżce posikanego świeżego rozmaryny, tymianku i suszonego majeranku
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • olej
  • 1 szklanka piwa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W naczyniu wymieszać pieprz, zioła, sól, paprykę, posiekany czosnek i 3 łyżki oleju. Powstałą mieszanką natrzeć mięso omijając skórę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

  2. Boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać 2 łyżkami oleju, podlać piwem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 230 C przez 10 minut. Następnie przykryć, zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze przez 2 godziny. Po tym czasie podnieść temp. do 230 C, zdjąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut.

  3. Boczek dobrze wystudzić. Podawać pokrojony w cienkie plasterki z pikantnymi dodatkami.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 08 września 2018 Zabieram przepis do plagiatorka. Aż pachnie z ekranu a jaki musi być smak.Chlebek razowy i ogórek małosolny lub kiszony do kompletu. :):)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń