Do góry

Przekąski Przepis na:

Boczek pieczony z ziołowej marynaty

Boczek pieczony z ziołowej marynaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 2289 Ocena: 14419

Dodano:

Odsłon: 808

Wyborny boczek na święta.

Składniki

  • Składniki:
  • Boczek surowy 1 ½ kg
  • Składniki na marynatę:
  • Sól 80 gram
  • Przegotowana ostudzona woda 1 ½ litra
  • Czosnek 4 ząbki
  • Listek laurowy 3 szt.
  • Majeranek 1 łyżka
  • Kminek 1 łyżeczka
  • Gorczyca 1 płaska łyżeczka
  • cząber
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Wszystkie składniki na marynatę wymieszać z wodą, zalać boczek i odstawić do lodówki na jedną dobę. Następnie boczek wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać tymiankiem, cząbrem i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 3 godziny. Po czym boczek odwinąć z foli i zrumienić w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu boczek dobrze ostudzić i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń