Do góry

Dodatki Przepis na:

Boczek wieprzowy w słoiczku.

Boczek wieprzowy w słoiczku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1071 Ocena: 11310

Dodano:

Odsłon: 15240

Boczek wieprzowy bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, zrobiony w słoiczkach. Po prostu, jest pyszny. Polecam.

Składniki

  • boczek wieprzowy 1,5 kg
  • czosnek 7 ząbków
  • liść laurowy 1-2 szt. na słoiczek
  • ziele angielskie 5 ziaren na słoiczek
  • Majeranek
  • sól warzona
  • Pieprz ziołowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 3 kawałki boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy kawałki boczku w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy kawałki boczku z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po liściu laurowym, po 5 ziaren ziela angielskiego i po trzy kawałki boczku. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.

  2. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 sierpnia No, moim mięsożercom oczki się zaświeciły i wymownie popatrzyły na mnie. Mariolko, Twój fan klub nie zawodzi - do zrobienia jeszcze dziś. Nawet w dziczy można - orzekł - ma być na sobotę. Dzięki za przepisik. Pozdrawiam :) :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wanda102 13 sierpnia Czy tak samo mozna zrobic z karczkiem lub karkowką? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń