Do góry

Dodatki Przepis na:

Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony.

Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1322 Ocena: 15949

Dodano:

Odsłon: 12249

Boczek wieprzowy, wędzony metodą w garnku na zrębkach olcha/buk. Dokładny opis wędzenia w garnku opisałam w artykule na moim profilu.

Składniki

  • Boczek wieprzowy ze skórą 1,5 kg
  • liść laurowy połamane 5-6 liści
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
  • czosnek z łuskami 5-6 zębów
  • peklosól 80 gram lub sól warzona
  • Woda 1 litr kranówka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie 1 litra solanki, peklowanie:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.

  2. Zimną solanką zalewamy kawałki boczku umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso. Temperatura peklowania powinna być 4-8 stopni Celsjusza.

  3. Osuszanie:

    Po czasie peklowania, kawałki boczku płuczemy pod wodą. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.

  4. Wędzenie:

    Po czasie osuszania wędzimy w garnku na zrębkach olcha/buk 50-50%.

  5. Wędzimy w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny.

  6. Efekt po 2 godzinach wędzenia. Zapewniam, w mieszkaniu nic nie czuć wędzeniem.

  7. Uwędzone kawałki boczku.

  8. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Jeżeli boczki wiszą na kiju i się studzą, wtedy lekko czujemy zapach wędzonki, ale tylko wtedy.

  9. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 31 maja 2017 aleś mi smaka narobiła,jak ten boczuś apetycznie wygląda...mniammm...:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lato 31 maja 2017 Super przepis tylko powiedz mi jedno. Co z garnkiem - czy nie przypali się jak go przygotować do wędzenia i w ogóle napisz wszystko o tym garnkowym wędzeniu bo w sieci nie mogę nic znaleźć na ten temat :( Za przepis łapka up i go porywam jak napiszesz więcej o tym wędzeniu :) Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń