Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 85
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 85
Składniki
Płat boczku opłucz, osusz. Wytnij chrząstki i wystające kawałki mięsa. Natrzyj z obu stron solą, przeciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku i pieprzem ziołowym. Mięso ułóż chudszą częścią do góry. Zwiń w bardzo ścisłą roladę, obwiąż bawełnianym sznurkiem. Owiń folią, wstaw na noc do lodówki.
Cebule obierz i pokrój na grube plastry. Główkę czosnku przekrój w poprzek na połowę. Majeranek wymieszaj z papryką i łyżeczką oleju. Boczek (tylko nie zdejmuj sznurka!) obsmaż na oleju ze wszystkich stron. Posmaruj dokładnie olejem wymieszanym z papryką i majerankiem. Posyp ziarenkami pieprzu.
Boczek włóż do rękawa do pieczenia. Dołóż listki laurowe i ziele. Włóż plastry cebuli, połówki główki czosnku i cząstki umytych jabłek. Rękaw zawiąż na końcach, połóż na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz około 70 minut w 170oC. Zostaw w rękawie do wystudzenia. Podawaj na zimno lub na ciepło.Źródło: Naj