Do góry

Dania główne Przepis na:

Boczniaki z papryką w sosie śmietanowo-serowym

Boczniaki z papryką w sosie śmietanowo-serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 266

Boczniaki smażone z papryką podane w sosie śmietanowo-serowym na kaszy kuskus.

Składniki

  • boczniaki 40 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • śmietana 18% 250 ml
  • ser brie 10 dag
  • masło 2 łyżki
  • kasza kuskus 1,5 szklanki
  • bulion 380 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
    Boczniaki oczyszczamy, odrzucamy twarde części a resztę kroimy w paski. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone grzyby i paprykę.Podsmażamy do czasu aż będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką

  2. Do miękkich grzybów i papryki wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojony ser brie. Podgrzewamy na małym ogniu /często mieszając/ do czasu aż ser roztopi się i połączy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Porcje kaszy z boczniakami w sosie podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń