Do góry

Dania główne Przepis na:

Boeuf Bourguignon - wołowina w sosie z czerwonego wina

Boeuf Bourguignon - wołowina w sosie z czerwonego wina

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 331

Dodano: 23.04.2018

Odsłon: 245

BOEUF BOURGUIGNON - WOŁOWINA W SOSIE Z CZERWONEGO WINA, do której przygotowania zainspirował mnie film "Julie & Julia". Dziś dzielę się z Wami efektem. Porcja dla 6-8 osób.

Składniki

  • 1,8 kg ligawy wołowej pokrojonej w kostki o boku 5 cm
  • 2 szklanki pokrojonej w plastry cebuli
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki marchewek
  • butelka czerwonego wina np. Chianti (użyłam czerwonego wina BETOLA do kupienia w sklepie Marka Kondrata)
  • 2 szklanki wywaru wołowego lub bulionu wołowego
  • 1 szklanka posiekanych pomidorów, świeżych lub z puszki
  • 1 bukiet ziół (zwiąż w gazę: 1 pęczek natki pietruszki, 2 listki laurowe, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 6 ziaren ziela angielsk
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • olej do zrumienienia mięsa
  • na podprawę do sosu: 3 łyżki mąki pszennej dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami roztopionego w mikrofali masła
> 6 os. > 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Kawałki mięsa osusz dokładnie ręcznikiem papierowym, to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie mięso się nie zrumieni.

    1. Na patelni zrumień kawałki mięsa z wszystkich stron w gorącym oleju, posyp je solą i pieprzem, a następnie przełóż do ciężkiego naczynia żaroodpornego.

    2. Usuń tłuszcz z patelni, pozostawiając odrobinę, dorzuć pokrojone warzywa i zrumień je, a potem dodaj do mięsa.

    3. Wlej na patelnię wino, zeskrob skrzepłe soki, wymieszaj, odparuj i przelej do naczynia żaroodpornego.

    4. Dodaj wywar wołowy.

    5. Dorzuć pomidory i bukiet ziół.

    6. Przykryj pokrywką i duś w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 160°C, aż mięso zmięknie (około 2 godz).

    7. Jeśli nie posiadasz piekarnika zagotuj i duś na wolnym ogniu na kuchence.

    8. Wszystkie soki z pieczenia odlej do rondelka.

    9. Dodaj podprawę, dokładnie wymieszaj z sosem i duś przez 2 minuty.

    10. Sos powinien lekko zgęstnieć.

    11. Dopraw, jeśli trzeba.

    12. Polej tak przygotowanym sosem mięso.

    13. Serwuj z ulubionymi grillowanymi warzywami i bagietką.

    14. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń