Do góry

Zupy Przepis na:

Bogracz

Bogracz

Autor:

Przepisów i artykułów: 435 Ocena: 5624

Dodano:

Odsłon: 9755

Zupa gulaszowa, bardzo treściwa i pyszna.

Składniki

  • -1500 g. mięsa gulaszowego wieprzowego -400 g. boczku
  • -3 cebule -3 ząbki czosnku -3 różnokolorowe papryki
  • -2 puszki pomidorów bez skórki-800 g.
  • -1 kartonik przecieru pomidorowego-500 g.
  • -1 słoik konserwowych ogórków -3 marchewki
  • -ok.5 małych ziemniaków -sól, pieprz, papryka ostra,majeranek
  • DO ZABIELENIA:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -3 łyżki przysmażonej mąki na suchej patelni
  • -3 trójkąciki serków topionych śmietankowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Większe kawałki mięsa,trochę jeszcze pokroić i podsmażyć na tłuszczu.

  2. Boczek też pokroić w kostkę i podsmażyć. Tak samo cebulę pokroić i podsmażyć na wytopionym boczku.

  3. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę jak i resztę warzyw.Pomidory z puszki, można też trochę poprzecinać.

  4. Mięso z boczkiem i cebulą, przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą, tak żeby było przykryte.Przyprawić i dusimy ok.1 godz.pod przykrywką. Często mieszając w razie potrzeby dolewając gorącej wody.Jak już mięso jest miękkie to dodać warzywa, odpowiednio gorącej wody i gotować do ich miękkości. Zaciągnąć śmietanką wymieszaną z mąką, dodać pokrojone serki i przyprawić danie w miarę potrzeby.

  5. Podawać z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń