Do góry

Przekąski Przepis na:

Bombay potatos - pikantne ziemniaczki po "indyjsku"

Bombay potatos - pikantne ziemniaczki po indyjsku

Autor: Hanan

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 277

Dodano: 27.06.2011

Odsłon: 10421

po prostu pyszne!!!!!!!!! a szczegolnie jak jest sezon na mlode prawdziwe ziemniaczki!!

Składniki

  • male (mlode najlepiej) ziemniaczki, 500g
  • cebule, 2-3
  • czosnek, 2-3 zabki
  • groszek zielony (swierzy lub mrozony), szkalnka
  • pomidory / koncentrat pomidorowy, 3 / 1 lyzka
  • marchew, 2
  • swieza kolendra (jak nie ma dodac pietruszke), pol szkalnki
  • przprawy (ilosc wg uznania): ja dodalam pieprz czarny, sol, kurkume, gram masale, listki curry ale mozna dodac: curry w proszku
  • ghee lub olej do smazenia
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ziemniaczki umyc dokladnie i NIE obierac(orzynajmniej ja tak lubie)... ugotowac je PRAWIE do miekkosci. jak sa wieksze pokroic w polowki lub mniejsze kawaleczki... marchew obrac i pokroic w talarki.

  2. na tluszczu podsmazyc przyprawy - ok 30 sek, dodac poszatkowana cebule i czosnek. jak beda juz miekkie dodac pokrojone pomidory klub koncentrat, podsmazyc, dodac marchew i zalac odrobina wody - gotowac ok 10 min. dodac groszek i gotowac kolejne ok 5 min,

  3. jak juz warzywka beda miekkie dodac ziemniaczki i kolendre - poszatkowana. dusic ok 10 min (moze i mniej).....

  4. podawac jako danie glowne lub dodatek do innego dania miesnego (z grila lub jakies curry)... podawac z kawalkami cytryny :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szuwarek 05 grudnia 2012 Jadłam i polecam, niebo w gębie :) a zapach przypraw wrzuconych na gorący olej jest niesamowity :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 17 stycznia 2012 Odświeżżżżżż groszek, dodaj gram garam, i będzie pyszne! Nie jadłaś nic pyszniejszego?????????

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anowi1985 28 czerwca 2011 nie których przypraw to nie znam,może być ciekawe

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 28 czerwca 2011 Ciekawy orientalny przepis!Wyglada danie atrakcyjnie,a do tego zawiera moje ulubione curry!BOMBA!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka78 28 czerwca 2011 Wyobrażam sobie, jak to pięknie pachnie..... Super przepis:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 28 czerwca 2011 Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis-lubię takie łączenie groszku,marchwi z pikantnymi przyprawami.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń