Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bombowy deser"
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 821
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 821
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp przesiane obie mąki, całość delikatnie wymieszaj. Przelej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12-15 min w temperaturze 180°C. Okrągłe naczynie (miska lub durszlak) wyłóż folią aluminiową. Z biszkoptu wytnij koło (o średnicy naczynia) oraz paski. Paski posmaruj nutellą i wyłóż nimi dokładnie boki formy.
Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku. Śmietankę ubij na sztywno. Do serka dodaj cukier, zmiksuj. Następnie wciąż miksując wlej przestudzoną żelatynę. Dodaj ubitą śmietankę oraz pokrojone wafelki, wymieszaj. Masę przełóż do naczynia, na wierzchu ułóż okrągły biszkopt. Włóż do lodówki. Deser wyjmij z formy i udekoruj polewą czekoladową.
50 minut. Porcja: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie