Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka

Botwinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 171

Dodano:

Odsłon: 1126

Młode buraczki są już dostępne! Ja swoich jeszcze nie posadziłam, więc póki co skuszę się na te sklepowe i ponownie przygotuję pyszną botwinkę!

Składniki

  • 2 pęczki botwinki (każdy po 3 buraczki)
  • 3 średniej wielkości ziemniaki (u mnie młode)
  • 2 małe marchewki
  • ½ małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 750ml bulionu drobiowego
  • 100ml kwaśnej śmietany 18%
  • Sól, pieprz do smaku
  • Pęczek koperku
  • 4 jajka na twardo
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obieramy ziemniaki, cebulę, marchew, buraczki i czosnek. Wszystko drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 35 minut. Pęczek liści botwinki siekamy drobno i dodajemy do zupy wraz z sokiem z cytryny. Na wolnym ogniu gotujemy ok 20 minut, tak by łodyżki odpowiednio zmiękły. Odmierzamy 1 chochlę i łączymy ze śmietaną, by ją zahartować. Dodajemy do całości, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok 5 minut, a następnie dodajemy posiekany koperek. Podajemy z jajkiem, ewentualnie kleksem śmietanki do dekoracji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń