Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka

Botwinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2179

Dodano:

Odsłon: 2272

Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie.

Składniki

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2½ litra wody
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 średni burak
  • 1 pęczek koperku
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki
  • szczypta cukru
  • ½ cytryny
  • pieprz i sól
  • 4 jajka
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Dodajemy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie ugotowane. W tym czasie botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki.
    Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na samym końcu dodajemy śmietanę i świeżo posiekany koperek. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami ze świeżo posiekanym koperkiem.

    Notes

    - zupę można również ugotować na wywarze z warzyw

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń