Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka na zakwasie

Botwinka na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 5084

Dodano:

Odsłon: 544

Ulubiona wiosenna zupa w zimowej wersji :)

Składniki

  • mięso lub kości na bulion
  • słoik botwinki lub pęczej świeżej
  • zakwas z buraków szklanka
  • warzywa bulionowe: marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek
  • ziola bulionowe: lisc i zleie, pieprz i sol, platki chili
  • ziemniaki 2-3 sztuki
  • koperek pocięty łycha
  • śmietana do zabielenia- łycha
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przez pół godziny obgotowuję kości bulionowe i potem dodaje pokrojone warzywa i przyprawy bez soli. Po kolejnej półgodzinie, jak ziemniaki zmiękną dodałam słoik botwinki i szklankę zakwasu. Całość podgotowuję ale nie dopuszczam do zawrzenia. Wyłączam ogień.
    Jeśli używa się świeżej botwiny to trzeba ja przegotować około pięciu minut i zakwas dodać po wyłączeniu ognia.

  2. Zabielam zupę zahartowaną śmietana i dodaję koperek, doprawiam do smaku solą. Jeśli sól dodamy na końcu będzie bardziej wyczuwalna i można ograniczyć jej ilość.

  3. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 19 lutego no to zaszalałaś moja droga,aż tu mi pachnie botwinką...pycha...:) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 19 lutego wiesz, w sezonie zawsze jest nadmiar, a przetwory z botwiny bardzo szybko sie robi, a zima jest od tego zeby wyjadac zapasy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 19 lutego Jaki dobry pomysl: botwinka w sloiki. Pozostali moga tylko pomarzyc :-) Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń