Do góry

Przetwory Przepis na:

Botwinka w moim wykonaniu w słoikach.

Botwinka w moim wykonaniu w słoikach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 745 Ocena: 14129

Dodano:

Odsłon: 758

Botwinka nie wymaga wiele pracy ani dodatków,a w zimie cieszy nasze oczy i kubki smakowe.Jest aromatyczna i pachnie latem....serdecznie polecam:)

Składniki

  • botwinka kilka sporych pęczków
  • koperek w zależności ile botwinki tyle pęczków
  • sól,cukier kwasek cytrynowy do smaku.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie umyć,wyrzucić zepsute liście,pokroić na kilku cm paski wraz z listkami.
    Wrzucić na gotującą wodę ,wody ma być mało ,by ledwie przykryła botwinkę.
    Botwinka podczas gotowania bardzo się skurczy.

    Koperek umyć osuszyć delikatnie i posiekać.

    Botwinkę gotować chwilkę dosłownie 5 min.Dodać koperek posiekany,sól,szczyptę kwasku oraz troszkę cukru.

    Zagotować.
    Nałożyć do słoików,dokładnie wytrzeć boki przy zakrętkach,zakręcić i pasteryzować około poł godz,od momentu zagotowania wody.
    Słoiki wyjąć gorące obrocić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.


    W zimową porą otwieramy słoik,osobno gotujemy 3-4 buraczki...dodajemy botwinkę,zabielamy śmietaną i jesteśmy w letnim niebie:):):)


    Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń