Do góry

Przetwory Przepis na:

Botwinka z buraczkami na zimę

Botwinka z buraczkami na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 9014

Dodano:

Odsłon: 559

Uwielbiam botwinkę w okresie letnim, a w zimowym jest jeszcze lepsza bo przypomina nam słoneczne letnie dni kiedy za oknami mróz i śnieg. Botwinka wyszła pyszna, ja zrobiłam ją z buraczkami pokrojonymi w grubą kostkę, można z niej zrobić tradycyjną botwinkę lub barszcz ukraiński, to zależy od was i waszej fantazji. Przepis zaczerpnęłam od fafiatko.

Składniki

  • Małe buraczki z liśćmi (u mnie około 10 litrów po pokrojeniu)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 2 litry wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraczki obieramy i kroimy w grubą kostkę, liście buraków dokładnie płuczemy i siekamy.

  2. Buraczki z liśćmi zalewamy wodą i gotujemy je kilka minut w tym czasie botwinka straci na objętości i trochę zmięknie razem z buraczkami. Buraczki u mnie wyszły lekko miękkie, chrupiące, zmiękną jeszcze bardziej podczas pasteryzacji więc się nimi nie przejmujmy.

  3. Tak podgotowaną botwinkę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej ocet, cukier i sól. Mieszamy chwilkę do rozpuszczenia cukru i soli. Gorącą botwinkę nakładamy do wyparzonych słoików.

  4. Pasteryzujemy około 15-20 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  5. ;-D

  6. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń