Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami

Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 749 Ocena: 14387

Dodano:

Odsłon: 1048

Botwinka w innej wersji, wzbogacona wiśniami.

Składniki

  • pęczek botwinki
  • 1 łyzka masła
  • 2 młode marchewki
  • 2 szklanki wiśnii
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany do zupy
  • sól
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • cukier
  • kilkanaście bardzo małych młodych ziemniaków
  • garść posiekanego koperku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Botwinkę opłukałem, osuszyłem. Odciąłem buraczki, starłem na średnich oczkach. Botwinkę pokroiłem w wąskie paski.

    W garnku z grubym dnem rozgrzałem masło, dodałem marchewkę, pokrojone buraczki i wydrylowane wiśnie. Dusiłem ok. 8 minut. Zalałem bulionem, gotowałem ok. 10 minut.
    Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła.

    Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem do zupy.
    Doprawiłem solą, pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem.

    Ziemniaki młode, bardzo małe, ugotowałem z mundurkach. Wcześniej wyszorowanych. Po ostudzeniu przekroiłem je na pół, usmażyłem na maśle.

    Zupę podałem z smażonymi ziemniakami posypanymi pokrojonym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń