Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka z ziemniakami

Botwinka z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 800

Dodano:

Odsłon: 938

Wiosna to czas, kiedy stęsknieni po zimowych mrozach, chętniej sięgamy po warzywa - szczególnie te młode. Zawsze, gdy widzę piękny pęczek botwinki, postanawiam zrobić pyszną zupę :) Dzisiejsza propozycja, to lekka wariacja na temat botwinki, dziś podaję ją tartą i razem z ziemniakami. Jeden talerz potrafi nasycić i dać poczucie zdrowo najedzonego brzuszka :) Zapraszam na talerz lub dwa...

Składniki

  • 2 l bulionu (u mnie warzywny)
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 buraki
  • 1/2 pęczku koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4-5 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 25 g masła
  • sól
  • pieprz
  • ocet
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Liście i łodygi botwinki kroimy w paseczki. Wszystkie buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Do gotującego się bulionu dodajemy buraki i 1 łyżkę octu. Gotujemy aż buraki będą miękkie.
    Dodajemy liście i łodygi i gotujemy razem kilka minut.
    Koperek siekamy i dodajemy do zupy.
    Przyprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie octem.
    Do śmietany dodajemy chochlę gorącej zupy i dokładnie mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Całość przelewamy do zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze 3-5 minut.
    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
    Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy ugniecione ziemniaki i mieszamy razem. Ziemniaki wykładamy na głęboki talerz (lub podajemy osobno).
    Zupę wlewamy do głębokiego talerza (z ziemniakami), dekorujemy śmietaną, jajkiem na twardo i koperkiem.
    Podajemy gorące.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń