Do góry

Desery Przepis na:

Bourbonki

Bourbonki

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2710

Dodano: 06.09.2012

Odsłon: 13502

Przepis z książki "Kawa. Sekrety baristy", którą można wygrać na moim blogu

Składniki

  • 120g masła lub margaryny, miękkiego
  • 100g cukru
  • 2 łyżki golden syrupu, melasy lub miodu
  • 230 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100g masła lub margaryny, miękkiego
  • 180g cukru pudru, przesianego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło razem z cukrem ucieramy na jasną puszystą masę, następnie dodajemy golden syrup (melasę lub miód). Mąkę przesiewamy razem z kakao i sodą, dodajemy do wcześniej powstałej masy i zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie zwarte. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia ( nie będziemy musieli przenosić ciasta do blaszki, a jest to trudne ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Przekładamy do blaszki i przycinamy jeśli ciasto wystaje poza nią. Pieczemy w temp. 160 C przez 20 min. Jeszcze ciepłe kroimy na nieduże prostokąty. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Masło na nadzienie ucieramy do momentu, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, kakao oraz kawę. Ucieramy do powstania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do szprycy cukierniczej lub sztywnego woreczka foliowego z lekko wyciętym rogiem. Na jednym ciastku robimy falę z masy i przykrywamy drugim ciastkiem, lekko dociskamy. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 06 września 2012 Cudne i smakowite. Bez wątpienia na 5! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń