Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z książki "Kawa. Sekrety baristy", którą można wygrać na moim blogu
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3247
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 818
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 291
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 219
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3247
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 818
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 291
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 219
Składniki
Masło razem z cukrem ucieramy na jasną puszystą masę, następnie dodajemy golden syrup (melasę lub miód). Mąkę przesiewamy razem z kakao i sodą, dodajemy do wcześniej powstałej masy i zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie zwarte. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia ( nie będziemy musieli przenosić ciasta do blaszki, a jest to trudne ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Przekładamy do blaszki i przycinamy jeśli ciasto wystaje poza nią. Pieczemy w temp. 160 C przez 20 min. Jeszcze ciepłe kroimy na nieduże prostokąty. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Masło na nadzienie ucieramy do momentu, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, kakao oraz kawę. Ucieramy do powstania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do szprycy cukierniczej lub sztywnego woreczka foliowego z lekko wyciętym rogiem. Na jednym ciastku robimy falę z masy i przykrywamy drugim ciastkiem, lekko dociskamy. Smacznego.