Do góry

Desery Przepis na:

Bożonarodzeniowa strucla z marcepanem; Christstollen; Weichnachtstollen

Bożonarodzeniowa strucla z marcepanem; Christstollen; Weichnachtstollen

Autor: Naobe

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano: 28.12.2011

Odsłon: 2945

Wyjątkowo smaczne, trwałe i zupełnie inne niż te ze sklepu.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy mlekiem. Mleko posypujemy odrobiną mąki.

  2. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką na 15min. w ciepłe miejsce.

  3. Rozczyn mieszamy z resztą mąki w misce.

  4. Cały czas wyrabiając dodajemy po trochu masło, a na końcu jajko.

  5. Całość wyrabiamy 5-10min.

  6. Następnie wsypujemy bakalie i wgniatamy je w ciasto, aż będą równomiernie rozłożone w cieście

  7. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2h.

  8. W międzyczasie marcepan wyrabiamy aż zmięknie i formujemy w 22cm wałek.

  9. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na stolnicę i mocno zagniatamy, aż będzie zwarte i elastyczne.

  10. Ciasto należy rozwałkować na prostokąt 25cmx20cm.

  11. Po środku, wzdłuż dłuższego boku kładziemy marcepan.

  12. Ciasto składamy ponad marcepanem w taki sposób, aby górna część była troszkę krótsza niż dolna.

  13. Brzegi dobrze dociskamy.

  14. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  15. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.

  16. Po tym czasie zdejmujemy ściereczkę i wstawiamy ciasto do nagrzanego do 170-180ºC piekarnika na środkową półkę i pieczemy 50min. W piekarniku zalecam postawić na dnie mały garnuszek z wodą, ponieważ działa to korzystnie na ciasto drożdżowe.

  17. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu przekładamy na kratkę do wystudzenia.

  18. Po wystudzeniu smarujemy za pomocą pędzelka ciasto łyżką masła i od razu posypujemy cukrem pudrem. Dzięki masłu cukier puder w większości trzyma się ciasta.

  19. Jak już wspomniałem, przechowujemy przykryte ściereczką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń