Do góry

Desery Przepis na:

bread pudding

Przepis dnia 2011-08-09
bread pudding

Autor: tota

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 518

Dodano: 05.08.2011

Odsłon: 19936

pyszne, lekkie, idealne jak zostaje nam czerstwa chalka korzystalam z przepisu A. Kręglickiej (z moimi modyfikacjami)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Chałkę pokroić w kostkę. Mleko wymieszać z jajkami, cukrem, masłem, rumem lub likierem, ewentualnie przyprawami. Następnie całość wymieszać z suchą chałką i namoczonymi rodzynkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wlać przygotowaną masę, wierzch posypać cukrem (najlepiej demerara) i wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C ok. 40 min, aż wierzch będzie rumiany

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szyszoonia 11 sierpnia 2011 Zamiast chałki użyłam chlebek tostowy maślany, też wyszło pyszne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 06 sierpnia 2011 przyznam szczerze, ze nieufnie podeszlam do tego przepisu. Nigdy nie jadlam i mialam wizje slodkiej chlebowej mazi. A tu niespodzianka, pyszne rodzynkowe ciasto. Bardzo dobre na cieplo, ale na zimno tez smakuje. Chyba bede czesciej kupowac chalke :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 06 sierpnia 2011 Świetny przepis. Robiłam to kiedyś, jak mieszkałam w Londynie, ale całkiem o tym zapomniałam. Dzięki za przypomnienie.
Zaraz kupię chałkę i nie będę czekała, aż sczerstwieje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 05 sierpnia 2011 bardzo ładne zdjęcie i przepis bardzo ciekawy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń