Do góry

Dania główne Przepis na:

Bretońska na boczku i kiełbasie

Bretońska na boczku i kiełbasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 5820

Dodano:

Odsłon: 578

Z warzywami

Składniki

  • fasola piękny jaś 0,5 kg ( 5-6 porcji) potrzebny garnek 6l
  • boczek eędzony surowy 0,3 kg
  • kiełbasa mocno wędzona 0,3 kg
  • pietruszka, marchew duża, seler pół, cebula, por kawałek
  • liść laurowy, ziele angielskie po 4 szt
  • chili
  • Sól
  • Majeranek
  • koncentrat 200g lub sos pomidorowy 400ml
  • kminek lub kmin łyżeczka/ łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyłam na noc w zimnej wodzie. Wodę wylałam i nastawiłam ją w nowej. Wody dałam do połowy garnka.
    Fasolę gotowałam od razu z kminem, zielem, liściem i chili.

    Gotowania będzie w sumie 1,5 h.

    Po godzinie dodałam pokrojone kostkę warzywa.

  2. Boczek pokroiłam w słupki a kiełbasę w grubą kostkę. najpierw wytopiłam trochę tłuszczu z boczku i dodałam kiełbasę, żeby się na nim podsmażyła. Mięso dodałam do fasolki 15 minut przed końcem gotowania, żeby aromaty przeszły ale mięso się nie rozwodniło.

  3. Po półtorej godziny wyjęta fasolka po zetknięciu z chłodniejszym powietrzu, powinna się łuszczyć.

    Dodałam koncentrat pomidorowy, garść przetartego w dłoniach majeranku. ( wcześniej by zgorzkniał)

    Sposób na zagęszczenie zupy: część fasoli można rozgnieść widelcem, lub miseczkę zupy można rozdrobnić w malakserze i dodać z powrotem do garnka.

    Zupę doprawiłam jeszcze solą i gotowe!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (51)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń