Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubiony rozgrzewający obiad na bulionie z wędzonki
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 540
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 129
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 175
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 540
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 129
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 175
Składniki
W garnku z wodą sparzyłam wędzoną kiełbasę, po 15 minutach w 85 stopniach była już gotowa i ją wyjęłam. Woda nabrała zapachu wędzonki, do niej dodałam wędzone kości boczkowe i namoczoną przez noc fasolę i kmin. Po godzinie można sprawdzić twardość fasoli- jeśli jest prawie odpowiednia można dodać pokrojone w kostkę warzywa, liść ziele. Osobiście wolę fasolę dłużej gotowanaą, w sumie około 1,40 min- jest bardziej kremowa. Gdy wszystko zmiękło, odjęłam pół litra sosu z fasolką do pojemnika do blendowania i zmalaksowałam. W ten sposób naturalnie zagęściłam sos bez użycia mąki. Pod koniec doprawiłam bretońska solą, pieprzem i chili. Dodałam papryki w proszku i koncentrat i majeranek- uwaga wcześniej dodany gorzknieje.
Wywar z wędzonki daje niesowity aromat, tak, że nawet duża ilość kiełbasy nie jet potrzebna, wkroiłam ją pod koniec. jeśli ktoś nie ma swojej kiełbasy może podsmażyć kupioną kiełbasę i dodać ją pod koniec gotowania. Żegnaj zimo i Smacznego :)