Do góry

Dania główne Przepis na:

Bretońska na ostro, na pożegnanie zimy

Bretońska na ostro, na pożegnanie zimy

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4022

Dodano:

Odsłon: 299

Ulubiony rozgrzewający obiad na bulionie z wędzonki

Składniki

  • fasola piękny jaś 300g
  • wędzonka do obgotowania: kości boczkowe wędzone, kielbasa wędzona
  • marchew, cebla, pietruszka, kawalek selera i pora
  • ziele, liść
  • pieprz i sól
  • papryka w proszku słodka
  • majeranek, kmin - lub kumin
  • koncentrat - łycha
  • chili w proszku- sporo :)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku z wodą sparzyłam wędzoną kiełbasę, po 15 minutach w 85 stopniach była już gotowa i ją wyjęłam.
    Woda nabrała zapachu wędzonki, do niej dodałam wędzone kości boczkowe i namoczoną przez noc fasolę i kmin.
    Po godzinie można sprawdzić twardość fasoli- jeśli jest prawie odpowiednia można dodać pokrojone w kostkę warzywa, liść ziele.
    Osobiście wolę fasolę dłużej gotowanaą, w sumie około 1,40 min- jest bardziej kremowa.

    Gdy wszystko zmiękło, odjęłam pół litra sosu z fasolką do pojemnika do blendowania i zmalaksowałam. W ten sposób naturalnie zagęściłam sos bez użycia mąki.
    Pod koniec doprawiłam bretońska solą, pieprzem i chili. Dodałam papryki w proszku i koncentrat i majeranek- uwaga wcześniej dodany gorzknieje.

  2. Wywar z wędzonki daje niesowity aromat, tak, że nawet duża ilość kiełbasy nie jet potrzebna, wkroiłam ją pod koniec. jeśli ktoś nie ma swojej kiełbasy może podsmażyć kupioną kiełbasę i dodać ją pod koniec gotowania.
    Żegnaj zimo i Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń