Do góry

Sałatki Przepis na:

Brokułowa sałatka z tuńczykiem

Brokułowa sałatka z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1286

Dodano:

Odsłon: 1722

Wiosennie, zielono i kolorowo . Sałatkę można zabrać do pracy, jako lunch, do szkoły. Jest lekka, zdrowa i nie będziemy po niej głodni. Z sosem tuńczykowym i jajkiem idealnie się komponuje.

Składniki

  • 1/2 brokuła
  • 2/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka
  • 10 oliwek czarnych
  • 1 szklanka makaronu muszelki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 4 suszone pomidory
  • natka pietruszki
  • sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/3 puszki tuńczyka
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka gotuję na twardo. Makaron gotuję aldente. Brokuł dzielę na różyczki też gotuję aldente w wodzie z odrobiną soli i cukru. Tuńczyka odsączam z zalewy na sitku. Jedną trzecią tuńczyka przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję musztardę Dijon, sól, pieprz, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, oliwę i miksuje blenderem. Na końcu dodaję jogurt grecki mieszam łyżką i już nie miksuję. Na talerzu układam różyczki brokuła, dodaję makaron, połówki jajek, oliwki, pomidorki koktajlowe pokrojone i suszone pomidory, kawałki tuńczyka.. Sałatkę polewam sosem tuńczykowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 22 marca 2018 Apetyczna sałatka.Połączenie jajka, tuńczyki i brokuła to dla mojego podniebienia raj, zarówno w sałatkach zapiekankach czy innych daniach:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń