Do góry

Desery Przepis na:

Brokułowe kuleczki

Brokułowe kuleczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Brokułowe kuleczki"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Brokuły umyj, podziel na małe różyczki. Włóż je do sitka i zanurz na 2-3 min we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie schłodź je szybko w misce z lodowatą wodą (dzięki temu zachowają zielony kolor). Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, drobno posiekaj.

  2. Do naczynia włóż brokułowe różyczki, dodaj pokruszony ser feta, cebulę oraz czosnek. Wszystko rozdrobnij blenderem na gładką masę. Do masy dodaj jajko oraz 3-4 łyżki bułki tartej, dokładnie wymieszaj. Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać więcej tartej bułki. Całość dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest słony dlatego należy sprawdzić smak). Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj średniej wielkości kulki. Włóż je do lodówki na ok. 15 minut.

  3. Przygotuj dwa talerze. Do jednego wbij jajko, rozmąć widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Kuleczki obtocz najpierw w jajku a następnie bułce tartej. Smaż partiami na mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiano z każdej strony. Usmażone kuleczki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sałatką np. z rukoli, pomidorów, sera feta i z oliwkami.

  4. (bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 260 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń