Do góry

Desery Przepis na:

Brokułowe risotto

Brokułowe risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Brokułowe risotto"

Składniki

  • 1/2 kg brokułów
  • cukier
  • sól
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 30 dag ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • chili w proszku
  • pieprz
  • 20 dag żółtego sera
  • po kilka gałązek ziół
  • bulion
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. porcji, czas ok. 70 min; porcja – 320 kcal, cena 3,40 zł

  2. Kupując brokuły, wybieraj zdrowe i świeże sztuki. Powinny mieć zwarte główki o zielonej barwie (bez żółtobrązowych przebarwień). Zwróć również uwagę, czy łodygi nie są twarde i zdrewniałe. Zakupione warzywa przechowuj w lodówce, w pojemniku na warzywa, i myj tuż przed gotowaniem.

  3. Brokuły oczyść pod bieżącą wodą, podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem szczypty cukru i gotuj około 3 minuty. Jeśli używasz mrożonki, nie musisz jej wcześniej rozmrażać.

  4. Pierś kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą oraz pieprzem, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Na patelni roz- grzej 2 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone mięso i przesmaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni.

  5. Ryż przepłucz na sicie, przełóż do rondla, zalej wodą i ugotuj do miękkości z dodatkiem soli. Cebulę oraz czosnek obierz i dro bno posiekaj. Podsmaż na łyżce oleju. Dodaj do ryżu, wymieszaj. Dopraw solą, chili i świeżymi ziołami (np. majerankiem oraz bazylią).

  6. W żaroodpornym na czyniu wymieszaj ryż, kawałki kurczaka oraz brokuły. Całość zalej szklanką bulionu, posyp startym serem. Piecz 30 min w temp. 200 st.

  7. Zapiekankę możesz przygotować w małych foremkach.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń