Do góry

Dania główne Przepis na:

Brokuły w cieście

Brokuły w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 11632

Dodano:

Odsłon: 800

Pyszne brokuły oblane chrupiącą skórką z wierzchu i delikatnym miąższem w środku ;-)

Składniki

  • 2 małe brokuły lub 1 duży
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do zup
  • sól i pieprz do smaku
  • Ponadto:
  • 1/2 litra oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli do ugotowania brokułów
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedź.

  2. W misce wymieszaj wodę z jajkiem, olejem, ziołami prowansalskimi, przyprawą do zup oraz dodaj przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem tak aby nie porobiły nam się grudki. Dopraw solą i pieprzem.

  3. W garnku rozgrzej mocno olej. Brokuły obtocz w cieście i wrzucaj na rozgrzany olej.

  4. Smaż na złoto-brązowy kolor.

  5. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 kwietnia Brokuły są świetne, a w takiej wersji to jest NIEBO :D
Wiem, bo czasem robimy :)
Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 08 kwietnia Uwielbiam :) twoje brokuly
wygladaja baarrddzo zachecajaco :)
Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń