Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe ciasto z zakalcem, znane na całym świecie jako brownie. Smaczne przez to, że pod chrupiącą, czekoladową skorupką znajdziesz wilgotne, jeszcze bardziej czekoladowe wnętrze.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 923
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 923
Składniki
Rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę.
Rozkrój wzdłuż laskę wanilii, wydrap nożem pestki. Pestki dorzuć do cukru, resztę wykorzystaj do zrobienia cukru waniliowego - pokrój laskę na mniejsze kawałki i zasyp szklanką cukru (w słoiku). Zakręć i odstaw na kilka dni. Po zużyciu cukru laskę można wykorzystać jeszcze raz.
Wbij do miski żółtka, wsyp cukier i wanilię. Ubijaj, aż otrzymasz gładką, białą masę.
Dodawaj partiami mąkę i nadal ubijaj.
Rozpuszczoną z masłem czekoladę przestudź i wlewaj stopniowo do ciasta, cały czas mieszając.
Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Przekładaj do ciasta partiami i wymieszaj dokładnie łopatką.
Ciasto przelej do foremki (u mnie 21 x 25 cm). Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw go na 160 - 170 stopni (góra - dół) i piecz ok. 25 minut, aż na wierzchu utworzy się ładnie spieczona skorupka. Możesz przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch ciasta wiórkami czekolady.
Po wyjęciu z piekarnika przestudź w formie. Wyjmij, pokrój i podawaj. Samo. Z lodami. Z sosem waniliowym. Do wyboru.