Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z orzechami

Brownie z orzechami

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6398

Dodano: 26.06.2011

Odsłon: 26231

Brownie to czekoladowe ciasto pochodzące z Ameryki. Na pierwszy rzut oka wygląda jak zakalec - niewyrośnięte, mokre w środku. Ale to właśnie cechy tego ciasta. Mocno czekoladowe, z orzechami lub innymi dodatkami wprost rozpływa się w ustach. A do tego jest ekspresowe w wykonaniu!

Składniki

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 180g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 80g mąki
  • 150g orzechów włoskich
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło kroimy na mniejsze kawałki, 200g czekolady łamiemy. Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Resztę czekolady i orzechy grubo kroimy. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na jasny, gładki krem. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową, miksujemy razem do połączenia składników. Dodajemy mąkę, mieszamy. Na końcu wsypujemy orzechy i czekoladę i mieszamy lekko łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy, dzielimy na kwadraty i obsypujemy cukrem pudrem.

  2. Ciasto piekłam na blaszce 25 x 25cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 03 lipca 2011 Witam, mąkę przed orzechami i pokrojoną czekoladą. Dzięki za zwrócenie uwagi na błąd - poprawiłam już w tekście. Czasem coś umknie, ale dobrze, że ktoś zwrócił uwagę :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agusia8888 02 lipca 2011 Witaj.Mmam pytanko gdzie jest w wykonaniu maka??Bo kilka razy czytalam przepis i jakos jej nie widze w ktorym momencie ja dodajesz

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

arwenna1 27 czerwca 2011 piekę:) tylko z podwójnej porcji składników:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

arwenna1 27 czerwca 2011 upiekę na 100%:) tylko podwójna porcja musi być:) dzięki za przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 czerwca 2011 Uwielbiam brownie, choć jadam je tylko w kawiarniach, Twoje wygląda wspaniale. Blaszka 25x25 na pewno byłaby dla mnie za mała ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 26 czerwca 2011 Dziękuję za miłe słowa :) Również pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 26 czerwca 2011 Witam.Nie do wiary że tak młoda dziewczyna ma takie doświadczenie w kuchni.Wszystkie przepisy bardzo mi się podobają i są rzeczywiście do zrobienia.Tylko pozazdrościć kulinarnych umiejętności.
Bardzo wiele przepisów twoich wzięłam do ulubionych i na pewno z nich skorzystam.
Myślę, że smaker jest właśnie dla takich jak TY.Pozdrawiam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń