Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z orzechami włoskimi

Brownie z orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1829

Dodano:

Odsłon: 4290

Najbardziej czekoladowe z ciast! Tym razem w orzechowej odsłonie.

Składniki

  • 200g masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g cukru
  • 150g orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Niewielką prostokątną formę o wymiarach 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Orzechy włoskie rozkruszamy na mniejsze części lub grubo siekamy.

  2. ROBIMY CZEKOLADOWĄ MASĘ

    Do dużego rondla lub garnka wrzucamy masło oraz połamaną na kostki czekoladę. Całość rozpuszczamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając. W momencie, gdy masa stanie się jednolita i błyszcząca, zestawiamy rondel z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
    Żółtka jaj oddzielamy od białek. Najpierw białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie, w osobnej misce rozmiksowujemy żółtka z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy.
    Wszystkie elementy potrzebne do przygotowania brownie są już gotowe. Teraz wystarczy połączyć je w całość i upichcić. Nic prostszego!
    Do rondla z ostudzoną czekoladą przekładamy ubite żółtka i mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułą do połączenia obu mas. Następnie wsypujemy mąkę oraz orzechy i ponownie mieszamy tak, aby pozbyć się wszelkich grudek. Gdy ciasto stanie się jednolite, dodajemy pianę i jak najdelikatniej rozprowadzamy ją w czekoladowej masie, aby nie wypuścić zbyt dużej ilości pęcherzyków powietrza.
    Gotowe, gęste i błyszczące ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

  3. PIECZEMY BROWNIE

    Brownie to ciasto niezwykłe, nazywane jest często „czekoladowym zakalcem”. Prawidłowo upieczone powinno mieć chrupiącą skórkę i maziste, wilgotne wnętrze. W związku z tym należy piec je krótko, a dziubanie patykiem zdecydowanie można sobie podarować. Idealny czas do upieczenia brownie z tej proporcji i ilości składników to 25 minut.
    Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy w spokoju na godzinę, aby przestygło i odpoczęło.

    Teraz zostało nam już tylko pokroić brownie w niewielkie kwadraty i podawać… A podawać można samodzielnie lub z lodami i bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń