Do góry

Desery Przepis na:

Brownies z kajmakiem

Brownies z kajmakiem

Autor: Kocurekwkuchni

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 320

Dodano: 20.11.2012

Odsłon: 14849

Wspaniale czekoladowe zakończenie ciężkiego dnia. Pomysł wg Davida Lebovitza. Zapraszam!

Składniki

  • masło, 115g
  • gorzka czekolada, 170g
  • kakao, 25g
  • jajka, 3
  • cukier, 200g
  • Mąka pszenna, 140g
  • masa krówkowa/kajmak, 250g
  • orzechy wloskie (posiekane io podprazone na patelnii), 60-100g
  • aromat waniliowy, kilka kropel
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 170oC Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać czekoladę i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Zdjąć z palnika, wsypać przesiane kakao i mieszać aż znikną grudki i powstanie jednolita masa.

  2. Przelać do misy miksera, ubijając na wysokich obrotach wbijać po jednym jajku, następnie dodać cukier, wanilię i mąkę. Jeśli używamy orzechów- wmieszać je na samym końcu.

  3. Blaszkę (20x20cm) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, na niej łyżeczką nakładać masę kajmakową, następnie rozprowadzić ją zygzakami. Na górę wyłożyć pozostałą część ciasta i znów wyłożyć kajmak. Blaszkę włożyć do piekarnika, piec ok 40-45 minut.

  4. Brownie musi być lekko wilgotne i "zakalcowe", za długie pieczenie może je zbytnio wysuszyć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 22 grudnia 2012 Sandro, ja piekę już jakiś czas i sama często nie wiem ile czego i jakiego:) Myślę że dobrze zaczynasz- trzymaj się przepisów, dopytuj ile się da. Jak zrobisz coś pierwszy raz zgodnie z przepisem i będziesz chciała zrobić ponownie - możesz wtedy poeksperymentować. W razie pytań wal śmiało na kocurekwkuchni@gmail.com. Pozdrawiam świątecznie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 22 grudnia 2012 "LIPPY-25" kuchnia może i nie apteka, ale jak przesadzisz to spieprzysz wszystko ! I jeśli będę miał 20 letni staż w kuchni to nie będę o TAKIE rzeczy pytała. Od niedawna zaczynam piec i jestem ciekawa czy ty tak o razu wszystko wiedziałaś i było to dla ciebie takie logiczne i jasne ! I jeszcze jedno dodaj może coś swojego i zobaczymy co potrafisz !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 22 listopada 2012 Nie wiem co się stało z moim wczorajszym komentarzem:) W razie czego będzie drugi:)
Lippy ma racje. Kajmak to masa krowkowa. Do zdobycia w sklepach spożywczych albo tam, gdzie mleka w puszce albo na działach z bakaliami i dodatkami do ciast. Możesz tez masę zrobić sama - zamkniętą puszkę słodzonego mleka w puszce włóż do garnka, zalej woda i gotuj 2,5-3h pilnując, aby puszka była stale zanurzona w wodzie. otwieraj dopiero jak wystygnie. Orzechy w tym cieście wolę jak są większe;) a wanilia - wedle uznania, ja nie daje więcej niż 4 kropelki.
Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 21 listopada 2012 sandra1, nie wiem o co chodzi z tym kajmanem, ale masę krówkową czyli inaczej kajmak (to zamienne nazwy) w puszce dostaniesz w każdym markecie. Co do wanilii i orzechów - kuchnia to nie apteka. To bez znaczenia czy dasz 4 czy 6 kropel. Kapnij na oko. 4, 5, 7 - wszystko jedno bo i tak ciasto będzie dobre. A orzechy posiekaj jak lubisz. Jak lubisz drobno, to posiekaj drobno. Ja na przykład wolę grubo więc bym dała duże kawałki. Kuchnia ma to do siebie że zostawia duże pole do manewru i wiele przepisów można modyfikować wg własnego widzimisie, a już na pewno w tak drobnych sprawach jak grubość orzechów czy ilość kropli aromatu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 21 listopada 2012 ciasto wygląda bombowo !
ale mam 2 pytania: gdzie dostanę ta masę "masa krówkowa/kajmak" chodzi o tego "KAJMANA" wnioskuje, że to firma i jeszcze jedno kilka kropel aromatu waniliowego tzn. ile bo chyba ważne jest to. W sumie jeszcze jedno pytanie - co do orzechów czy mają być bardzo posiekane.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 21 listopada 2012 Uwielbiam czekoladowe słodkości,a to brownies musi być pyszne,zrobię na weekendzie:)ładna fotka:)duża piątka:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 21 listopada 2012 Jest pysznie wilgotne i czekoladowe. Naprawdę polecam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 listopada 2012 Wygląda obłędnie kusząco - koniecznie do zrobienia-dzięki za przepis...5.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń