Do góry

Dania główne Przepis na:

Brukselka na kruchej tarcie

Brukselka na kruchej tarcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Brukselka na kruchej tarcie"

Składniki

  • szklanka mąki
  • jajko
  • łyżka zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. 20 brukselek
  • duże jajko
  • łyżka śmietany
  • 10 dag białego sera
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

  2. Ciasto: mąkę przesiej do miski, wbij jajko, dodaj sól, proszek do pieczenia, łyżkę zimnej wody oraz margarynę. Zagnieć kruche ciasto i schłodź. Wylep nim formę do tart, resztę zachowaj na kratkę.

  3. Nadzienie: brukselkę ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Wyłóż ją na kruchy spód. Do garnka włóż biały ser. Wbij jajko, dodaj śmietanę oraz posiekany czosnek i zmiksuj. Przypraw solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym czarnym. Przygotowaną masę wylej na brukselkę.

  4. Z reszty ciasta uformuj paseczki, ułóż je na wierzchu tarty, tworząc kratkę. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C. Smaczna jest na ciepło i na zimno. Do nadzienia warto dodać trochę zrumienionego boczku lub wędzonki.

  5. Czas przygotowania 70 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,60 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń