Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj miałam do zagospodarowania trochę suszonych pomidorów, pieczarki i brukselkę. Powstał warzywny dodatek do obiadu. Sprawdźcie i przekonajcie się czy to Wasze smaki. Ja w każdym razie polecam :)
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 180
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 180
Składniki
Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na oliwie z oliwek podsmażamy pieczarki z cebulą. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy suszone pomidorki. Całość solimy, doprawiamy pieprzem, dusimy pod przykryciem 10 minut. W oddzielnym garnku gotujemy 1.5 l wody z cukrem. Do gotującej wody wrzucamy brukselkę, dodajemy łyżeczkę soli, mleko. Brukselkę gotujemy kilka minut, tak aby była miękka, ale się nie rozpadała. Następnie odcedzamy* i dodajemy do pieczarek z pomidorami. Przygotowujemy podprawę zacieraną, czyli ucieramy masło z mąką. Masło musi wchłonąć mąkę całkowicie. Tak przygotowaną podprawę wrzucamy do warzyw, mieszamy przez chwilę, tak aby skrobia dobrze się rozkleiła, wtedy sos będzie zawiesisty i jednolity. Gotowe warzywa świetnie smakują z ryżem na sypko i oczywiście ulubionym smażonym mięsem. * Część wywaru spod brukselki zostawiamy (około 1/2 szklanki) i wlewamy do pieczarek. Smacznego.