Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brukselkowa zupa z grzankami"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 88
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 196
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 160
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 88
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 196
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 160
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Z umytej brukselki usuń wierzchnie liście i odetnij z niej twarde końce. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, zeszklij na nim cebulę. Dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż całość jeszcze ok. 2 min.
Do garnka wlej bulion, dodaj przesmażoną cebulę wraz z czosnkiem, listki laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Podgrzej, a gdy zacznie wrzeć – dodaj ziemniaki i brukselkę. Garnek przykryj pokrywką, całość gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 20 min, aż warzywa zmiękną. Do kubeczka wlej śmietanę, dodaj do niej 3-4 łyżki gorącej zupy, starannie wymieszaj. Przelej do garnka z zupą, podgrzej nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Kromki bułki pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor, często mieszając. Zupę przelej do miseczek lub na talerze. Każdą porcję posyp przygotowanymi grzankami.
40 minut, porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie