Do góry

Desery Przepis na:

Brutta cativa

Brutta cativa

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 43437

Idealne na każdą porę i każdą okazję.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z 3jaj, 3/4 szk. mąki, 2łyżek kakao i 2 łyżeczek proszku do pieczenia upiec cienki, ciemny biszkopt.

  2. 1kg bananów zmiksować, dodać sok z 1cytryny. Miękkie masło utrzeć z cukrem(0,5szk.) i dodawać po łyżce masy bananowej ciągle ucierając. Gotową masę bananową rozprowadzić po wystudzonym biszkopcie.

  3. Rozpuścić 100g masła i 100g czekolady. Ostudzić. Zmiksować 3 żółtka z 2 łyżkami kakao, dodać do ostudzonej czekolady, dokładnie wymieszać. Mikserem ubić 3 białka na sztywno dodając pozostałą część cukru (1/4szk.). Pianę delikatnie wymieszać z (wystudzoną!) masą czekoladową oraz wystudzoną żelatyną ( 2 łyżkami rozpuszczonymi w 1/4szk. wrzątku). Masę rozprowadzić po cieście.

  4. 0,5l śmietany ubić na sztywno, dodać 2łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4szk. wrzątku. Masę rozprowadzić na wierzch ciasta. Dla dekoracji można posypać wiórkami czekoladowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Twistgirl 30 kwietnia 2011 Jeśli macie do mnie państwo tego typu uwagi to proszę pisać na pocztę a nie dodawać tego typu komentarze pod przepisem. Koniec tematu. Nie zamierzam więcej na ten temat pisać.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krolkucharzy 15 kwietnia 2011 twistgirl, naucz się dziewczyno przyjmować zarówno konstruktywną krytykę, jak i rady, bo Twój przepis był niedokładny, a poniższe wpisy pokazują, że nikt Cię nie skrytykował tylko poprawił i wszyscy byli dla Ciebie bardzo mili, zwłaszcza Kazimierz. Udowodniłaś świetnie, że nie wystarczy, żeby kobieta dobrze gotowała/piekła! Tekst na temat mężczyzn był wysoce nie na miejscu, wręcz żałosny:/

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kazimierz 07 marca 2011 Myślę że wiek 17 lat wszystko usprawiedliwia, ja osobiście bardzo sobie cenię w życiu wszelkiego rodzaju uwagi i wskazówki dotyczące mojej pracy , a jeszcze bardziej cenę ludzi którzy takie wskazówki mi udzielają, a tak na marginesie to co TY Młoda damo możesz wiedzieć o mężczyznach , a jeśli faktycznie wiesz tak wiele to Ci współczuję że takich mężczyzn spotkałaś na swojej drodze, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Twistgirl 04 marca 2011 Ależ oczywiście panie Kazimierzu, lecz mężczyźni nie są dla mnie powodem do przejmowania się. Wy zazwyczaj potraficie tylko marudzić zamiast doceniać nas -KOBIETY, bez których wasze życie byłoby bez odrobiny słodyczy xD, ;p haha, Pozdrawiam;-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kazimierz 27 lutego 2011 Twistgirl ja nie miałem najmniejszego powodu aby krytykować Twoje ciasto , po prostu opisałem swoje spostrzeżenia odnośnie wypieku i to wszystko, a dlatego aby jeśli ktoś się zdecyduje upiec go nie popełnił błędu, Jeśli przyjęłaś to jako krytyka to bardzo przepraszam nie były to moje zamiary względem Twego przepisu , pozdrawiam . A ciasto gorąco polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Twistgirl 23 stycznia 2011 Przepraszam bardzo,pisałam szybko ten przepis i zapomniałam wyodrębnić,że 1szk. cukru idzie właśnie do biszkoptu, jeśli chodzi o kakao to dodałam go głównie dla koloru,chciałam,aby brązowy biszkopt korespondował z musem czekoladowym,ponadto pragnę podkreślić,że wszystkie ciasta,które zamieszczam na mojej stronie sama wymyślam, mam 17 lat i myślę że z roku na rok będzie coraz lepiej,oczywiście bardzo łatwo jest krytykować,no ale cóż - życie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiator 17 stycznia 2011 Rewelacja :-)
Trochę pracochłonne ale warto :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dziubekk 08 stycznia 2011 Witam serdecznie, właśnie skończyłam robić ciasto... nie wiem jeszcze jak wyszło jednak mam kilka uwag co do PRZEPISU - zapewne to nie dopatrzenie osoby która dodała opis!!! Bardzo proszę zwracać uwagę na szczegóły.... osoby które nie pieką często i nie znają się na tym będą miały problem tak jak ja...
oto Moja uwaga co do BISZKOPTU:
- Jak zauważył Kazimierz z przepisu wychodzi nie smaczny, czarny jak ziemia i do tego płaski.... a to dlatego że w pukncie pierwszym nie ma zaznaczonego że trzeba dodać szklankę cukru!!!!
Dodając ilość cukru z opisu nie wychodzi nam 2 szklanki więc resztę trzeba dać do Biszkoptu i napewno wszystko się uda...
POzdrawiam serdecznie a jak smakuje ciacho przekonamy sie jutro

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kazimierz 08 stycznia 2011 Tak rzeczywiście ciasto jest ciekawe, robiłem już go 2 razy, ten pierwszy nie należał do najbardziej udanych, być może coś zrobiłem nie tak, tak to bywa przy pierwszych razach he he he , ale drugie było już bardzo udane, wprowadziłem kilka zmian a mianowicie: nie bardzo odpowiadał mi bezsmakowy i czarny jak święta ziemia biszkopt 2 łyżki kakao to zbyt dużo jak na tak małą ilość ciasta( zszedłem do 1 łyżki) no i biszkopt zrobiłem z 4 jaj bo ten w oryginale jest tak cieniutki że nie ma jak go wylać na blachę( oczywiście normalna standardową nie to mniejszą) no i dodałem cukru bo jak dla mnie ciasto biszkoptowe bez cukru to jakoś mi nie smakuje, oczywiście kwestia smaku i gustu.
Ogólnie pomysł super ciasto jest na prawdę pyszne .
Pozdrawiam wszystkich i autora przepisu

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń