Do góry

Desery Przepis na:

Brzoskwiniowa świeżość

Brzoskwiniowa świeżość

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 830

Dodano:

Odsłon: 1697

Deser idealny na upał, bo lekki, bez pieczenia i bardzo szybki :)

Składniki

  • Składniki do przygotowania 4 dużych porcji
  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Dodatkowo:
  • Czekolada
  • 200 ml śmietany 30%
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozprowadzam w ok. 1/3 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie odsączam, a następnie dokładnie miksuję. Cztery łyżki zmiksowanych brzoskwiń odkładam do kubeczka, wykorzystam je do dekoracji. Do reszty zmiksowanych brzoskwiń dodaję jogurt, skórkę cytrynową oraz cukier puder i całość dokładnie mieszam. Na koniec dodaję żelatynę i ponownie mieszam.
    4 dowolne foremki o średnicy ok. 5 cm przepłukuję zimną wodą i wypełniam je deserem.
    Następnie wstawiam desery do lodówki na ok. 2 godziny. Kiedy dobrze zastygną, odwracam foremki i deser przekładam na talerzyk. Jeśli deser jest oporny i nie chce wyjść, wkładam foremkę z deserem na chwilkę do gorącej wody.
    Śmietanę ubijam, czekoladę rozpuszczam, albo trę na tarce.
    Na każdy deser kładę po łyżce brzoskwiń z kubeczka. Ubitą śmietanę wykładam wokół deseru za pomocą szprycy, ale możecie to zrobić również łyżką. Całość polewam czekoladą.
    Deser jest gotowy. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń