Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne i nie trudne w przygotowaniu ciasto.
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1764
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 258
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 243
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1764
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 258
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 243
Składniki
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stale miksując dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy oraz żółtka.
Następnie dodać majonez i również zmiksować. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i wsypywać stopniowo do masy miksując krótko całość na najniższych obrotach.
Wylać na małą blaszkę wyłożoną na spodzie papierem do wypieków (moja blaszka - 24 x 24 cm). Piec ca 30 min. w temp. 190 st. C.
Ciasto wystudzić i przeciąć wzdłuż na 2 blaty.
Odcedzić brzoskwinie. Wykorzystamy 0,5 l soku do ugotowania budyniu. W części soku rozpuszczamy 2 budynie waniliowe. Ewentualnie można trochę dosłodzić. Ja dodałam 1 łyżkę cukru. Pozostały sok zagotować z 50 g masła i pokrojonymi w kosteczkę 2 połówkami brzoskwini. Wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszając ugotować.
Gorący budyń wylać na pierwszy blat ciasta i natychmiast przykryć drugim blatem. Lekko przydusić. Posmarować konfiturą brzoskwiniową i odstawić do wystudzenia.
Rozpuścić galaretki w niecałym litrze gorącej wody i odstawić do stężenia. Brzoskwinie podzielić na ósemki. Przygotować krem śmietankowy wg przepisu na opakowaniu.
Posmarować ciasto cienko kremem. Ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.