Do góry

Desery Przepis na:

Brzoskwiniowiec

Brzoskwiniowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1207

Dodano:

Odsłon: 14806

Po prostu pyszne i nie trudne w przygotowaniu ciasto.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stale miksując dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy oraz żółtka.

  2. Następnie dodać majonez i również zmiksować. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i wsypywać stopniowo do masy miksując krótko całość na najniższych obrotach.

  3. Wylać na małą blaszkę wyłożoną na spodzie papierem do wypieków (moja blaszka - 24 x 24 cm). Piec ca 30 min. w temp. 190 st. C.

  4. Ciasto wystudzić i przeciąć wzdłuż na 2 blaty.

  5. Odcedzić brzoskwinie. Wykorzystamy 0,5 l soku do ugotowania budyniu. W części soku rozpuszczamy 2 budynie waniliowe. Ewentualnie można trochę dosłodzić. Ja dodałam 1 łyżkę cukru. Pozostały sok zagotować z 50 g masła i pokrojonymi w kosteczkę 2 połówkami brzoskwini. Wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszając ugotować.

  6. Gorący budyń wylać na pierwszy blat ciasta i natychmiast przykryć drugim blatem. Lekko przydusić. Posmarować konfiturą brzoskwiniową i odstawić do wystudzenia.

  7. Rozpuścić galaretki w niecałym litrze gorącej wody i odstawić do stężenia. Brzoskwinie podzielić na ósemki. Przygotować krem śmietankowy wg przepisu na opakowaniu.

  8. Posmarować ciasto cienko kremem. Ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń