Do góry

Dania główne Przepis na:

bucatini w sosie dyniowym

bucatini w sosie dyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2543

Dodano:

Odsłon: 21281

pyszny jesienny makaron z kurczakiem

Składniki

  • 200 g makaronu bucatini
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g puree dyniowego
  • 100 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100 ml białego wina półwytrawnego
  • 3 strąki marynowanej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, sos Worcestershire, kminek mielony, kumin, cukier brązowy, pierz kajeński
  • ocet balsamiczny, gruboziarnista sól, olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę i wrzucam makaron. Gotuję al dente. Odcedzam i zostawiam na sicie.
    W międzyczasie smażę krótko czosnek na niewielkiej ilości oleju. Dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia. Zalewam winem i zagotowuję. Dodaję pierś pokrojoną w kostkę i duszę około 5-7 minut. Dodaję dynię i podgrzewam. Przyprawiam do smaku i duszę. Dodaję paprykę i podgrzewam. Kiedy wszystko jest ciepłe, dodaję makaron i serek homogenizowany. Podgrzewam i przyprawiam do smaku. Dodaję porwaną natkę.
    Pestki prażę na suchej patelni. Posypuję gorące danie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń