Do góry

Dania główne Przepis na:

Buchty

Buchty

Autor: gragabln

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 357

Dodano: 22.06.2010

Odsłon: 103608

Pychota , smakuje duzym i malym ;))

Składniki

  • maka, 1 kg
  • mleko poltorej szklanki
  • jajka cale, 2 szt
  • zoltka, 2
  • maslo, 4 lyzki
  • drozdze swieze ( kostka ), 45 g
  • cukier, pol szklanki
  • sol , cukier
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

  2. Zostawic w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jaja utrzec z cukrem (robie to mikserem , jest szybciej )

  3. Do miski wsypac make , dodac jaja z cukrem i wyrosniety rozczyn

  4. Ciasto na buchty wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wtedy dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Nastepnie miske nakryc sciereczka i ustawic w cieple miejsce do wyrosniecia , ( pozwalam ciastu 2 razy wyrosnac ) po pierwszym wyrosnieciu znowu wyrabiam i znow odstawiam aby wyroslo .

  5. Gdy wyrosnie po raz drugi ciasto podzielic na 2 czesci. Rozwalkowac pierwsza czesc na grubosc ciasta ok.1 cm i szklanka wycinac ciasto , tak samo z druga czescia.

  6. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste.

  7. Kluski podajemy na gorąco z stopionym masłem i cynamonem lub sosem jagodowym albo innym owocowym, SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

daniells 16 listopada 2010 buchty sa znane na calym swiecie popularne w indoznezji z nadzieniem w wersji miesnej albo wegetarjanskiej, z tym, ze nadzienie musi byc przygotowane z gotowanych skladnikow, smazonych skladnikow. Albo mieso mielone dobrze przyprawione, tez z chili, papryka surow nie tylko proszkowanaa, albo mieszanka warzywna. Dla mnie wersja podstawowa troche mdla i zapychajaca ale z nadzieniem jak njabardziej, nawet jako "bulka" chociaz na cieplo rewelacja wydobywaja wiecej smaku

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazia123 16 listopada 2010 40 lat temu mama często je robiła,bo były najtańszym i najprostszym jedzeniem.Dzisiaj już pięknie wyrosło mi ciasto.Dzieci wróca z pracy dostaną na obiad niespodziankę z sosem i mięskiem
pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MonikaKofi 16 listopada 2010 Robię identycznie tylko u mnie nazywają się kluski na parze:) ja jeszcze czasem wkładam do środka małą kostkę czekolady z zalepiam ,są pyszne ,uwielbiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jablonka 16 listopada 2010 ojj tęsknie za tym smakiem wakacji u babci:)
tak właściwie to chciałam napisać, że świetnie sformułowany przepis, biorący przede wszystkim pod uwagę to, że na smakerze są też świeżaki w gotowaniu :) a niestety często spotykam się z takimi, które można zastosować w swojej kuchni pod warunkiem, że wcześniej ukończyło się intensywny kurs czytania w myślach:D
pozdrawiam ciepło:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maja59 16 listopada 2010 Przepis super!!! Jadłam takie u mojej przyjaciółki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

2classact 16 listopada 2010 Są bardzo dobre .U nas nazywają sie pampuchy, parowańce lub kluski na parze. Nadziewane są jeszcze lepsze. Polecam bo są wyjatkowe.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

2classact 16 listopada 2010 Bardzo je lubie.U nas sie nazywaja kluski na parze lub pampuch.Są bardzo dobre.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zosiek1 16 listopada 2010 U nas mówi się parowańce. Pyszne są z nadzieniem owocowym lub serem i polane śmietaną, posypane cukrem. mniam ...mniam ....

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tomaspl 10 października 2010 U nos się na nie godo Buchty (śląsk) , są rewelacyjne na słodko jak i z sosami . My jednak je jemy z roztopionym masłem i cukrem .

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 10 października 2010 u mie mówi się na nie pyzy a parze, na ogół jedliśmy je ze sosem od mięska jak został z jakiegoś obiadu, z owocowym sosem mniej, ale mięcho i buraki do nich rewelacyjnie pasują, świetny pomysł na dodanie tego przepisu, dziękuję:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń