Do góry

Śniadania Przepis na:

Buchty drożdżowe

Buchty drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 513

Dodano:

Odsłon: 1173

Świeże bułeczki drożdżowe świetnie pasują na śniadanie, rewelacyjne są także do herbaty czy kawy o każdej porze dnia.

Składniki

  • zaczyn drożdżowy:
  • 5 dkg drożdży,
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • łyżeczka cukru
  • ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej typu 550 lub 600
  • 100 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • rodzynki, skórka starta z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka + mleko do smarowania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczyn
    Kruszę drożdże do kubka, dodaję mleko i cukier, odstawiam na ok. 10-15 minut.

    W tym czasie przygotowuję prostokątną blachę do pieczenia - smaruję cienko olejem i obsypuje bułką tartą.

    Do dosyć dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól, jajko, startą skórkę z cytryny (wyparzonej),rodzynki. Mieszam, Dodaję zaczyn i mleko. Wyrabiam łyżką kilka minut.
    Ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.Powinno wyrosną.
    Po godzinie wyjmuję ciasto na blat posypany maka.
    Wyrabiam energicznie tym razem około dwóch minut.
    Dzielę na 3 kawałki. Po kolei z każdego kawka wyrabiam wałek, z którego urywam kawałki i formuję bułki.

  2. Utworzone kulki układam obok siebie na blasze, nie powinny się stykać (jeszcze urosną i wtedy skleja się bokami) ale też nie za daleko jeżeli chcemy mieć odrywane:)
    Smaruję po wierzchu mlekiem.
    Piekę w 180stopniach C ok. 30 minut do zarumienienia. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

    Jeszcze ciepłe znikają z blachy. Naprawdę pycha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń