Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Buchty drożdżowe z rodzynkami"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 782
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 119
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 782
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 119
Składniki
Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Żółtka z resztą cukru ubij na gęstą masę. 1/5 mąki zaparz resztą wrzącego mleka. Dodaj zaczyn, skórkę, pozostałą mąkę, jajka oraz żółtka. Wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie, wlej letnie, stopione masło. Dodaj cukier waniliowy. Wyrabiaj, aż będzie odchodziło od dłoni.
Wtedy przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Rodzynki przebierz, namocz w ciepłej wodzie albo aromatycznym alkoholu, np. w rumie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 równe prostokąty. Każdy z nich posyp rodzynkami. Prostokąty ciasta zwiń. Każdy z rulonów potnij na 9 równych kawałków. Na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia ułóż ciasno – jeden obok drugiego – po 9 ślimaczków.
Uformuj wieńce. Wierzchy posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. 3Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz po około 35 minut.
18 porcji, 85 min, 75 minŹródło: Naj