Dodatki Przepis na:
Buchty maślane z konfiturą

Przepisów i artykułów: 2166 Ocena: 12496
Dodano: 24.05.2017
Odsłon: 7710
Składniki
- Mleko 125 ml
- żółtko jaja kurzego 2 szt
- Drożdże 2 dag
- ¾ szklanki cukru
- Masło 8 dag
- mąka pszenna 2 szklanki
- ½ słoiczka konfitury własnej roboty (może być truskawkowa lub inna)
5-6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać 50 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dosypać resztę mąki, wbić żółtka, wlać resztę mleka i rozpuszczone, ostudzone masło z cukrem. Dokładnie wyrobić ręką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, urywać po kawałku, wkładać nadzienie i formować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podawać z kakao lub kawą zbożową z mlekiem.
Komentarze do przepisu (0)