Do góry

Desery Przepis na:

Budyń bananowy

Budyń bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 50

Dodano:

Odsłon: 7479

Kiedy nie było w sklepach budyniu w proszku, babcia w czasie międzywojnia musiała sobie jakoś radzić. Maiła do dyspozycji mąkę ziemniaczaną, mleko, jajka, cukier… Więc czemu w dzisiejszych czasach nie urozmaicić sobie obiadu pysznym, dawnym deserem z kapką bananowego szaleństwa?

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem wanilinowym i rozgniecionymi widelcem bananami. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby nie przypalić mleka.

  2. Żółtka ucieramy w mikserze z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki mleka i miksujemy.

  3. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Jeśli budyń nie będzie wystarczająco gęsty zmieszaj trochę mleka z mąką ziemniaczaną, dodaj do garnka i mieszaj.
    Gotowy budyń wlewamy do miseczek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń