Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Budyń wanilinowy to smak naszego dzieciństwa
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 150
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 150
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Składniki
Do niedużego garnka wlewamy ¾ szklanki przygotowanego przez nas mleka. Czekamy aż się zagotuje
Następnie dodajemy kawałek laski waniliowej i zostawiamy do zagotowania
Do szklanki z pozostałą częścią mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do momentu zniknięcia wszystkich grudek.
Następnie wyciągamy laskę wanilii z mlecznego wrzątku, dolewamy mączną zawiesinę do gorącego mleka, cały czas energicznie mieszając aż wszystko zgęstnieje
Deser przelewamy do kubków i studzimy. Możemy dodać do niego świeże owoce. Jeżeli chcemy, by nasz budyń miał smak czekoladowy, podczas gotowania dodajemy łyżeczkę kakao.