Do góry

Desery Przepis na:

Budyń jaglany z karmelizowaną gruszką i jabłkiem

Budyń jaglany z karmelizowaną gruszką i jabłkiem

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 608 Ocena: 8650

Dodano: 24.10.2016

Odsłon: 444

smaczny, zdrowy deser lub podwieczorek. kremowy, waniliowy budyń ze słodką gruszką i jabłkiem mmmm niebo w gębie :-) cukier można zastąpić miodem, będzie jeszcze zdrowiej :-) najwazniejszy w przygotowaniach deseru jest tu dobry blender, który tak idealnie zmiksuje kaszę, że żadna grudka jej "nie zdradzi" :-)

Składniki

  • kasza jaglana 1/2 szkl.
  • woda 1 szkl.
  • mleko 1 i 3/4 szkl.
  • sól szczypta
  • cukier 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1/2 łyżki
  • dodatkowo:
  • gruszka 1 dojrzała
  • jebłko 1
  • cukier 1 płaska łyżka
  • cynamon
  • rodzynki
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę należy dobrze wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, gotować w mleku i wodzie z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i soli, na średnim ogniu, przez ok. 20 minut. Kasza ma być miękka i lekko rozgotowana. Po ugotowaniu kaszy wciąż powinno być sporo płynu – dzięki temu całość łatwo się zblenduje
    Gorącą kaszę zmiksować blenderem przez ok. 2 minuty, do uzyskania gładkiego kremu.

  2. Gorący budyń należy rozlać do miseczek, przestudzić.
    Gruszkę i jabłko należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. następnie wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon. Całość podgrzewać ok. 3 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce wypuszczą sok.
    Budyń (jeszcze ciepły lub schłodzony w lodówce do stężenia) polać gorącym sosem z owocami. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń