Do góry

Przekąski Przepis na:

Budynie z brokułów

Budynie z brokułów

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6109

Dodano: 31.01.2012

Odsłon: 25005

Julia Child w swojej książce pisze, iż budynie nie muszą być tylko słodkimi deserami. Proponuje pyszny budyń z brokułów pieczony w kokilkach. Autorka przepisu poleca podawać je z sosem pomidorowym, beszamelowym lub polane zrumienioną na maśle bułką tartą. U mnie tylko posypane startym serem, ale i tak przepyszne! Budynie przypominają suflety, lekkie i puszyste z tą różnicą, że bez problemów można je odgrzewać.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki brokułów
  • pół cebuli
  • 2 kromki białego chleba
  • pół szklanki twardego żółtego sera
  • pół szklanki mleka lub śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, tabasco
  • 2 łyżki posiekanej natki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Brokuły gotujemy kilka minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, kroimy na mniejsze części. Z chleba odcinamy skórki, a miąższ rozdrabniamy blenderem. Ser i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy solą, pieprzem, tabasco. Kokilki o średnicy około 10cm smarujemy masłem. Masę przelewamy do 2/3 wysokości foremek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki układamy w wysokiej blaszce, wstawiamy do piekarnika i do blaszki wlewamy wrzątek tak, by sięgał do połowy foremek. Pieczemy 5 minut, obniżamy temperaturę do 160stopni i dopiekamy jeszcze 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy foremki z wody i odstawiamy na 10 minut do przestudzenia. Można podawać w foremkach lub wyjąć i ułożyć na talerzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gvlba 13 lutego 2013 Musi być pyszne i wyglada apetycznie.Do ulubionych ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 01 lutego 2012 Ekstra przepis , muszę zrobić po prostu z samej ciekawości bo nigdy czegoś takiego nie robiłam.Dzięki , bo mam przed sobą nowe doznania kulinarne.Pozdrawiam . I oczywiście daję 6 +

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń