Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Julia Child w swojej książce pisze, iż budynie nie muszą być tylko słodkimi deserami. Proponuje pyszny budyń z brokułów pieczony w kokilkach. Autorka przepisu poleca podawać je z sosem pomidorowym, beszamelowym lub polane zrumienioną na maśle bułką tartą. U mnie tylko posypane startym serem, ale i tak przepyszne! Budynie przypominają suflety, lekkie i puszyste z tą różnicą, że bez problemów można je odgrzewać.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 749
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 97
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 749
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 97
Składniki
Brokuły gotujemy kilka minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, kroimy na mniejsze części. Z chleba odcinamy skórki, a miąższ rozdrabniamy blenderem. Ser i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy solą, pieprzem, tabasco. Kokilki o średnicy około 10cm smarujemy masłem. Masę przelewamy do 2/3 wysokości foremek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki układamy w wysokiej blaszce, wstawiamy do piekarnika i do blaszki wlewamy wrzątek tak, by sięgał do połowy foremek. Pieczemy 5 minut, obniżamy temperaturę do 160stopni i dopiekamy jeszcze 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy foremki z wody i odstawiamy na 10 minut do przestudzenia. Można podawać w foremkach lub wyjąć i ułożyć na talerzu.