Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowe ślimaki

Budyniowe ślimaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Budyniowe ślimaki"

Składniki

  • 4 jajka
  • żółtko
  • 10 dag cukru pudru
  • kakao
  • 6 dag mąki
  • 300 ml mleka
  • 1 op. budyniu
  • 4 dag cukru kryształu
  • 15 dag masła
  • 10 dag owoców
  • polewa czekoladowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cztery całe jajka i jedno żółtko utrzyj na pianę. Partiami dosypuj cukier puder i cały czas dalej ucieraj. Mąkę przesiej z 2 łyżkami kakao. Dodaj do masy jajecznej, wymieszaj.

  2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozsmaruj ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Upieczony biszkopt zdejmij z blachy. Gdy lekko przestygnie, usuń pergamin.

  3. Płat ciasta ułóż na czystej ściereczce (możesz ją posypać cukrem). Zwiń roladę razem ze ściereczką. Odłóż do całkowitego ostudzenia.

  4. Z mleka, proszku (waniliowego lub śmietankowego) oraz cukru kryształu ugotuj gęsty budyń. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do budyniu masło. Utrzyj na gładki krem.

  5. Owoce (np. maliny) opłucz, osusz, odszypułkuj. 1-2 sztuki odłóż, resztę pokrój, dodaj do kremu. Biszkopt rozwiń, posmaruj kremem. Ponownie zwiń roladę, odstaw do lodówki do schłodzenia.

  6. Roladę pokrój w plasterki. Każdy lekko rozwiń, tworząc ślimaczki. Z odłożonych truskawek wytnij podłużne kawałki. Ich końcówki zamocz w ciemnej polewie czekoladowej. Umieść na końcach biszkoptów, tworząc czułki ślimaków.

  7. czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal, cena 1,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń