Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowiec brzoskwiniowy

Budyniowiec brzoskwiniowy

Autor: irma82

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 509

Dodano: 06.04.2013

Odsłon: 3399

Ulepszona wersja budyniowca cytrynowego-inspirowana pomysłem irmy, mojej imienniczki:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Blachę 23/35 cm smarujemy margaryna dokładnie i wykładamy warstwę herbatników.Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu w 1,5 litra mleka.Po zdjęciu z ognia dodajemy 3 żółtka, dokładnie mieszamy,następnie wsypujemy 3 galaretki brzoskwiniowe i również dokładnie mieszamy. Gorącą masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników lekko dociskając.Zostawiamy do dokładnego wystygnięcia

  2. Żelatynę moczymy w małej ilości zimnej wody, następnie rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Zostawiamy do wystygnięcia. Brzoskwinie dokładnie odsączamy i kroimy w kostkę.3 żółtka miksujemy na jasną pulchną masę z 3 łyżkami cukru pudru.Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy.Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę.Wylewamy na placek.Na jeszcze nie zastygniętą warstwę serkową wykładamy kostki brzoskwiń by lekko się zatopiły.Wstawiamy do lodówki aby masa zastygła.Gdy zastygnie wylewamy lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową rozrobioną w 1,5 szklanki wody.Placek najlepiej przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma82 30 sierpnia 2013 Wkurzyło mnie to,że po modernizacji strony poznikało kilka zdjęć z moich przepisów...Czy ktoś ma na to jakiś pomysł??(nie mam ichniestety skasowałam)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 08 kwietnia 2013 No i czekam Irmo na Twoją wersję z truskawkami:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 07 kwietnia 2013 Dziękuję Irmo:)No tak jak mówiłam tak zrobiłam:)Zainspirowałaś mnie i nie mogłam się powstrzymać:)Dziękuję za miłe słowa:)Pozdrawiam i smacznego:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 kwietnia 2013 Nie, nie wierze, zrobiłaś to Irmo, jesteś wielka!!!!!Stworzyłaś wspaniałe ciasto i takie piękne, że ścisnęło mnie w dołku. Koniecznie muszę spróbować jak smakuje i to jak najszybciej. Za Twój wspaniały pomysł 5 z koroną.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 06 kwietnia 2013 Myślę,że tak renko, osobiście nie próbowałam,ale myślę,że galaretka wystarczająco będzie trzymać budyń w całości:)Daj znać jak zrobisz bez żółtek i jak wyjdzie:)Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 06 kwietnia 2013 Brzmi pysznie,ale mogę bez żółtek zrobić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 06 kwietnia 2013 Istne cudo:-))) Jak dla mnie bomba bo bardzo lubię brzoskwinie:-))Do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń