Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowiec (cytrynowy)

Budyniowiec (cytrynowy)

Autor: irma82

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 441

Dodano: 04.04.2013

Odsłon: 22445

Bez pieczenia i łatwe w wykonaniu.Ciasto inspirowane przepisem na "Bananowy song" użytkownika OstraNaSlodko:)

Składniki

  • Herbatniki(wybrałam pełnoziarniste z Biedronki), 1,5 paczki
  • budyń waniliowy bez cukru, 4 paczki
  • Galaretka (u mnie cytrynowa), 4 paczki
  • cukier, wg przepisu na opakowaniu bydyniu
  • żółtka, 3 szt.
  • Margaryna do wysmarowania blachy i 2 łyżki do budyniu, blacha ok.23/35 cm
  • Masa krówkowa czekoladowa mała puszka z Biedronki
  • Ulubione bakalie do posypania, miałam tylko płatki migdałowe i wiórki kokosowe
  • mleko, 1,75 litra
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Smarujemy blachę margaryną dokładnie i wykładamy szczelnie dno formy herbatnikami.

  2. Gotujemy budyń z margaryną i cukrem tak jak podaje przepis na opakowaniu pamiętając o mniejszej ilości mleka.Po zestawieniu z ognia dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy dużą łyżką.Następnie wsypujemy galaretki w proszku i dokładnie mieszamy( w zależności jaki smak galaretek wybierzemy taki uzyskamy kolor i smak ciasta).Gorącą masę wylewamy delikatnie na herbatniki i zaraz przykrywamy herbatnikami.

  3. Gdy ciasto dobrze wystygnie i stężeje smarujemy wierzch herbatników masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.Ciasto dobrze jest włożyć na kilka godzin do lodówki by dobrze zastygło i dobrze się kroiło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wieslawa1 10 maja 2015 Super przepis prosty i smaczny.Pozdrawiam.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 05 kwietnia 2013 No proszę, a Twój pomysł bardzo mi się spodobał i już poczułam smak tego ciacha. Dzięki imienniczko , 5 z koroną dla Twojego pomysłu.:))

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 05 kwietnia 2013 O już widzę ten placuszek w Twojej wersji imienniczko:)Truskawkowy budyń, na wierzchniej warstwie herbatników jakiś kremik np. z mascarpone, na kremie truskawki i galaretka truskawkowa:)Zrobię chyba taką wersję na weekend ale z brzoskwiniami z syropu i galaretką brzoskwiniową:)Ale mnie zainspirowałaś:)Dziękuję:)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 05 kwietnia 2013 Apetyczne, orzeźwiające ciasto, przepis zachowam , a latem spróbuję zrobić z galaretką truskawkową i ze świeżymi truskawkami. Pozdrawiam.5

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 05 kwietnia 2013 W opisie produktów jest podana wielkość blachy około 23/35cm

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń