Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowo jabłkowy deser

Budyniowo jabłkowy deser

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1712

Dodano: 18.04.2010

Odsłon: 10185

Szybkie bo nei wymaga pieczenia :) i jest naprawdę wysmienite

Składniki

  • BUDYN WANILIOWY, 1
  • Meko, 500 ml
  • Duże Herbatniki np, Digestive lub biszkopty, 10
  • Srednie jabłka soczyste waśne, 6
  • sok z cytryny, do smaku
  • Miód cukier, po 3 łyżki
  • rodzynki, garść
  • Cynamom, do smaku
  • Czekolda, do dekoracji
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Budyń gotujemy jak na opakowaniu. Ja nie dodaję cukru. Gdy budyń zagotuje się, odstawiamy i przykrywamy. W tym czasie Ciastka – herbatniki np. digestive lub biszkopty kruszymy w rękach lub widelcem. Jabłka kroimy w drobne plasterki lub ścieramy na grubej tarce. Skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy z dodatkiem cukru, miodu, cynamonu, podlewamy 1/3 szklanki wody i wrzucamy kilka rodzynek. Smażymy do czasu aż z jabłek powstanie mus ale niekoniecznie jednolity. Ja lubię gdy zostanie w nim kilak kawałków owoców. W 4 pucharkach lub szklankach ok. 250 ml układamy warstwami: budyń, pokruszone ciastka, mus, pokruszone ciastka, mus, budyń. Na wierzch proponuję zetrzeć czekoladę. Deser może nie wygląda apetycznie ale jest naprawdę rewelacyjny i co ważne robi się go bardzo szybko. Przechowujemy lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kukta 12 maja 2010 no nie wyglada to zbyt apetycznie...........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 19 kwietnia 2010 Pychota, a szybkie w wykonaniu (przy użyciu kupionego lub wcześniej przygotowanego musu ze słoika nawet bardzo szybkie :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń